Recepty, Strana 8

Chana Masala

Chana Masala Suroviny: 2 lžíce rostlinného oleje 1 čajová lžička kmínu ½ lžičky soli ½ lžičky chilli koření v prášku ½ lžičky citronového pepře 2 rajčata, nasekaná 2 plechovky cizrny 1 lžíce citronové šťávy 1 cibule, nasekaná Postup: Ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte olej s kmínem. Přidejte sůl, chilli a citronový pepř; dobře promíchejte. Přimíchejte rajčata a jakmile šťáva zhoustne přidejte cizrnu a dobře promíchejte. Přidejte citronovou šťávu a cibuli. Poté s...

Pad Krapow Gai

Pad Krapow Gai Suroviny: ⅓ šálku kuřecího vývaru 1 lžíce ústřicové omáčky 1 lžíce sójové omáčky, nebo podle potřeby 2 čajové lžičky rybí omáčky 1 čajová lžička bílého cukru 1 čajová lžička hnědého cukru 2 lžíce rostlinného oleje 0,5 kg vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nasekané na malé kousky ¼ šálku nakrájené cibule šalotky 4 stroužky česneku, pasírovaný 2 lžíce pomleté nebo najemno nakrájené thajské chilli papričky, Serrano papričky nebo feferonky 1 šálek nadrobno nakrájenýc...

Machhere Jhol

Machhere Jhol Suroviny: 2 velká rajčata, hrubě nasekaná 2 čajové lžičky mletého kmínu 1 lžíce mleté kurkumy ½ lžičky soli 2 šálky vody 1 lžíce rostlinného oleje 1 kg rybích filetů, nakrájené na velké kousky ½ čajové lžičky hořčičných semen ½ lžičky semínek kmínu ½ lžičky černého kmínu ¼ lžičky semen fenyklu, lehce drcená ¼ lžičky semen pískavice řecké Postup: Přiveďte rajčata, kmín, kurkumu, sůl a vodu k varu ve velké pánvi (nebo hrnci); snižte teplotu na střední a poduste. R...

Khao Neeo Mamuang

Khao Neeo Mamuang Suroviny: 1 ½ šálku bílé rýže 2 šálky vody 1 ½ šálku kokosového mléka 1 šálek bílého cukru ½ čajové lžičky soli ½ šálku kokosového mléka 1 lžíce bílého cukru ¼ lžičky soli 1 lžíce tapiokového škrobu 3 manga, oloupané a nakrájené 1 lžíce opečených sezamových semínek (volitelné) Postup: Smíchejte rýži a vodu v hrnci a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí a snižte teplotu na minimum. Duste 15 až 20 minut, dokud se voda nevstřebá. Zatímco se vaří rýže, smí...

Kuře Punjabi

Kuře Punjabi Suroviny: 2 lžíce rostlinného oleje 2 lžíce ghí (přepuštěné máslo) 8 kuřecích stehen (nebo dle volby křídla) 1 čajová lžička semínek kmínu 1 cibule, najemno nasekaná 5 stroužků česneku, pasírovaných 2 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru 1 malé rajče, nahrubo nasekané 1 lžíce rajčatové pasty 1 lžíce garam masaly 1 lžíce mleté kurkumy 1 čajová lžička soli nebo podle chuti 1 chilli paprička serrano, namletá 1 šálek vody ¼ šálek nasekaného čerstvého koriandru Pos...

Hovězí se zelím

Suroviny: 2 lžíce rostlinného oleje 4 stroužky česneku, nasekané 1/4 kg mletého hovězího masa ½ malého hlávkového zelí, natrhané 1 červená paprika, nakrájená na proužky 2 lžíce sójové omáčky 1 čajová lžička kukuřičného škrobu ½ šálku studené vody 1 čajová lžičku mletého černého pepře (nebo podle chuti) 1 špetka soli (nebo podle chuti) Postup: Rozpalte olej ve wok pánvi na středně vysokou teplotu. Restujte česnek asi 5 sekund a poté přidejte hovězí maso. Smažte 5 až 7 minut, dokud...

Khamiri

Khamiri Suroviny: 1 ¼ šálku hladké mouky (nebo více podle potřeby) 1 prášek do pečiva Špetka soli 1 šálek plnotučného řeckého jogurtu Postup: Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté do směsi přidejte řecký jogurt a míchejte, dokud se nespojí. Těsto prohněťte dohladka. Rozdělte na 8 stejných kusů a vytvořte hrubší placičky. Připravte nepřilnavou pánev (v případě potřeby vymažte tukem). Rozehřejte na střední teplotu a opečte jednotlivé placičky po dobu 2 až 4 minut z ...

Kheer

Kheer Suroviny: ½ šálku neuvařené bílé rýže 2 litry mléka 1 ½ šálku bílého cukru 4 lusky kardamomu 2 čajové lžičky růžové vody ¼ šálek najemno nasekaných mandlí Postup: Nechte rýži namočit do vody cca na 1 hodinu. Poté rýži zbavte vody a vložte do velké pánve. Zalijte mlékem a vařte na mírném ohni za občasného míchání cca 50 minut do měkka. Přidejte cukr a kardamom a vařte dalších 20 minut. Odstavte z ohně a přimíchejte růžovou vodu. Podávejte posypané mandlemi. ...

Smažená rýže s vepřovým

Smažená rýže s vepřovým Suroviny: 1 lžíce másla Vepřové maso (mleté nebo nakrájené na kousky) ¼ šálku nakrájené mrkve ¼ šálku nakrájené brokolice 1 jarní cibulka, nasekaná 1 vejce 1 šálek vařené rýže ¼ hrnku mraženého hrášku 1 ½ lžíce sójové omáčky ⅛ čajové lžičky česneku v prášku ⅛ čajové lžičky mletého zázvoru  Postup: Roztavte máslo ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni. Restujte vepřové, mrkev, brokolici, hrášek a jarní cibulku na másle po dobu 7 až 10 minut....

Chop Suey

Chop Suey Suroviny: ¼ šálku tuku na pečení (ztužený) 1 ½ šálku kuřecích prsou na kostičky 1 šálek nakrájené cibule 1 šálek nakrájeného celeru 1 šálek nakrájené mrkve Další zelenina dle chuti (v témže poměru) 1 šálek horké vody 1 čajová lžička soli ⅛ lžička mletého černého pepře 1 plechovka fazolových klíčků ⅓ šálku studené vody 2 lžíce kukuřičného škrobu 2 čajové lžičky sójové omáčky 1 čajová lžička cukru Postup: Rozpusťte tuk ve velké, hluboké pánvi. Kuřecí maso opečte, při...

Saag Paneer

Saag Paneer Suroviny: 2 svazky špenátu, nahrubo nasekané 1 svazek listů pískavice, nahrubo nasekané 1 lžíce řepkového oleje 100 g paneer sýru, nakrájený na kousky (indický tvrdý sýr) 2 lžíce řepkového oleje 1 čajová lžička kmínu 1 cibule, nasekaná na tenké plátky 1 čajová lžička strouhaného čerstvého kořene zázvoru 3 stroužky česneku, pasírované 1 rajče, nakrájené na kostičky 2 čajové lžičky garam masaly ½ čajové lžičky mleté kurkumy ½ čajové lžičky kajenského pepře ½ šálku smet...

Japonské Curry

Japonské Curry Suroviny: 1 polévková lžíce rostlinného oleje nebo více podle potřeby 1 kg hovězího masa, nakrájené na kostky 3 cibule, na čtvrtky 1 lžíce kečupu 1 ½ čajové lžičky worcestrové omáčky 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti voda 4 mrkve, nakrájené na kousky 1 kostka kuřecího bujonu (volitelně) 3 střední brambory, nakrájené na kousky 1 ½ nádoby Japonský kari pasty Postup: Rozpalte olej v hrnci na středně vysoké teplotě. Přidejte hovězí maso a restujte jej do hně...

Jehněčí Korma

Jehněčí Korma Suroviny: 1 kg jehněčího masa na kostičky 4 čajové lžičky olivového oleje 1 cibule, nasekaná 1 červený brambor, oloupaný a nakrájený na kostky ½ šálku kari v prášku ½ šálku vody ⅓ šálku kokosového mléka ⅓ šálku cizrny z konzervy Postup: Vložte jehněčí maso do misky a pokapejte 2 čajovými lžičkami olivového oleje; zamíchejte. Rozpalte zbývající 2 čajové lžičky olivového oleje na pánvi na mírném ohni. Vložte cibuli a pražte 10 až 15 minut, dokud nezměkne. Pánev o...

Cassava dort

Cassava dort Suroviny: 2 šálky nastrouhaného, oloupaného manioku (cassavy) 2 vejce, rozšlehaná 1 plechovka odpařeného mléka 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka 1 plechovka kokosového mléka Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. Manioku, vejce, odpařené mléko, slazené kondenzované mléko a kokosové mléko společně promíchejte v misce a nalijte do pekáče. Pečte v předehřáté troubě po dobu 1 hodiny. Můžete zapnout funkci grilování na 2-3 minuty, aby povrch dortu zhnědnul. Pře...

Mulligatawny polévka

Mulligatawny polévka Suroviny: ½ šálku nakrájené cibule 2 stonky celeru, nasekané 1 mrkev, nakrájená ¼ šálku másla 1 ½ lžíce polohrubé mouky 1 ½ čajové lžičky kari koření v prášku 4 šálky kuřecího vývaru ½ jablka, nasekaného ¼ šálku bílé rýže 1 kuřecí prso bez kosti, nakrájené na kostky sůl podle chuti mletý černý pepř podle chuti 1 špetku sušeného tymiánu ½ šálku smetany   Postup: Cibuli, celer, mrkev a máslo orestujte ve velkém hrnci na polévku. Přidejte mouku a kari...

Chapati chléb

Chapati chléb Suroviny: 1 šálek celozrnné mouky 1 šálek polohrubé mouky 1 čajová lžička soli 2 lžíce olivového oleje ¾ šálku horké vody nebo podle potřeby Postup: Ve velké misce smíchejte celozrnnou a polohrubou mouku a sůl. Pomocí dřevěné lžíce vmíchejte olivový olej a tolik vody, abyste vytvořili měkké těsto, které je elastické, ale nelepivé. Hněťte těsto na lehce pomoučeném povrchu, dokud není zcela hladké. Rozdělte cca na 10 částí (méně, pokud chcete větší chleby). Rolovat každý ...

Sladká chilli omáčka

Sladká chilli omáčka Suroviny: 1 šálek vody 1 šálek rýžového octa 1 šálek cukru 2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru 1 čajová lžička mletého česneku 2 lžičky mletého chilli koření 2 čajové lžičky kečupu 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu Postup: Nalijte vodu a ocet do hrnce a přiveďte k varu. Vmíchejte cukr, zázvor, česnek, chilli a kečup; vařte 5 minut. Přidejte kukuřičný škrob. Vyjměte ze sporáku a nechte vychladnout. Poté dejte do misky, přikryjte a vložte do ...

Kuřecí na másle

Kuřecí na másle Suroviny: 1 šálek másla 1 cibule, nasekaná 1 lžíce mletého česneku 1 plechovka rajčatové omáčky 3 šálky smetany ke šlehání 2 čajové lžičky soli 1 čajová lžička kajenského pepře 1 čajová lžička garam masaly 0,7 kg kuřecích prsou bez kosti, nakrájené na kousky 2 lžíce rostlinného oleje 2 lžíce tandoori masaly Postup: Předehřejte troubu na 190° Celsia. Na střední pánvi rozpusťte několik lžíc másla. Přimíchejte cibuli a česnek a pomalu pražte asi 15 minut, dokud ci...

Krevety na medu

Krevety na medu Suroviny: 1 šálek vody ⅔ šálku bílého cukru ½ šálku vlašských ořechů 4 vaječné bílky ⅔ šálku mochiko (lepkavá rýžová mouka) ¼ šálku majonéza 0,5 kg velkých krevet, loupaných 2 lžíce medu 1 lžíce slazeného kondenzovaného mléka 1 šálek rostlinného oleje na smažení Postup: Smíchejte vodu a cukr v malé pánvi. Přiveďte k varu a přidejte vlašské ořechy. Vařte 2 minuty, poté sceďte a nechte vlašské ořechy uschnout. Z bílku ve středně velké misce ušlehejte pěnu. Olej ro...

Kuřecí Tinola

Kuřecí Tinola Suroviny: 1 polévková lžíce oleje 1 cibule, nasekaná 2 stroužky česneku, pasírované 1 kus čerstvého zázvoru, oloupaný a na tenké plátky 1 lžíce rybí omáčky 1,5 kg kuřecích stehen 2 plechovky (400 g) kuřecího vývaru 1 čajot, oloupaný a nakrájený na kousky 1 špetku soli a pepře (podle chuti) 1 hlávka čínského zelí, nasekaná 250 g špenátu Postup: Olej rozpalte ve velkém hrnci na střední teplotu. Orestujte cibuli a česnek na rozpáleném oleji. Přimíchejte zázvor a rybí...

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz