RECEPTY

Pad Kee Mao

Pad Kee Mao Suroviny: - 2 kuřecí prsa, nakrájená na menší kousky (možno použít veganské kuřecí kousky) - 1 balení plochých rýžových nudlí (široké) - 200 g stonků brokolice - 200 g mini kukuřice - 1 nakrájená cibule - 4 stroužky česneku nasekané na jemno - ¼ šálku rýžového octa - ¼ šálku rybí omáčky - Šťáva z malé limetky - 1 lžička mletého černého pepře - ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru - 3 chilli papričky, nakrájené - 2 lžíce sójové omáčky - 2 šálky čerstvých listů thajské bazalky - 1 ...

Naan

Naan Suroviny: - 1 balíček droždí - 1 šálek horké vody - ¼ šálku bílého cukru - 3 lžíce mléka - 1 vejce - 2 lžičky soli - 4 a ½ šálku chlebové mouky - 2 lžičky drceného česneku - ¼ šálku rozpuštěného másla - olej - koriandr nebo jarní cibulku na ozdobení Postup: Ve velké míse rozpusťte kvasnice v teplé vodě. Nechte stát cca 10 minut, dokud droždí nezpění. Přidejte cukr, mléko, vejce, sůl a mouku. Hněťte na pomoučeném povrchu, aby se vytvořilo měkké těsto. Těsto vložte do naolejované mísy,...

Perský Kabob

Perský Kabob Suroviny: - 1 kg hovězí svíčkové nakrájené na kousky (vhodné je také jehněčí) - 1 nasekaná cibule - 1 bílý jogurt (nízkotučný) - 1/2 lžičky sušené máty - 1 polévková lžíce soli - špetka mletého černého pepře - 1/2 lžičky kurkumy - 1/8 šálku čerstvé limetkové šťávy Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, cibuli, mátu, sůl, pepř, kurkumu a limetkovou šťávu. Vložte do směsi kousky hovězího masa a promíchejte. Přikryjte a nechte marinovat v lednici několik hodin (nejlépe přes noc...

Kimchi salát

Kimchi salát Suroviny: - 1 kg pekingského zelí - ½ šálku soli (mořská / košer) - voda - 2 nasekané jarní cibulky - 2 větší mrkve, oloupané a na tenké nudličky - 2 lžíce chilli prášku - 4 stroužky česneku (dle chuti možno i více) - 1 lžička čerstvého strouhaného kořenu zázvoru - 2 lžíce rybí omáčky - 2 lžíce bílé miso pasty - sezamová semínka (dle chuti) Postup: Nakrájejte zelí na kostičky a dejte do mísy spolu s mrkví. Posypte solí, promíchejte a prohněťte. Přelijte vodou, tak, aby bylo v...

Pákistánská cuketa

Pákistánská cuketa Suroviny: - ¼ šálku oleje - 1 cibule na jemno - 6 oloupaných nakrájených cuket (nejlépe na půlkolečka) - ½ lžičky soli - 2 šálky vody - 2 lžičky chilli v prášku (možno použít chilli omáčku) - ½ lžičky mleté kurkumy - ½ lžičky česneku v prášku (nebo 1 stroužek česneku) - 1 lžička mletého semínka koriandru - 3 celé hřebíčky - 7 kuliček pepře - 4 nakrájená rajčata - 2 polévkové lžíce bílého jogurtu - nasekaný čerstvý koriandr Postup: Rozehřejte olej ve velké pánvi na ...

Mongolské hovězí

Mongolské hovězí Suroviny: - ¼ šálku sójové omáčky - 1 lžíce hoisin omáčky - 1 lžíce sezamového oleje - 2 lžičky bílého cukru - 1 lžíce nasekaného česneku - 1 lžíce vloček červené papriky - 0,5 kg hovězího steaku na menší kousky - 1 lžíce arašídového oleje - 2 jarní cibulky, nakrájené Postup: Smíchejte dohromady sójovou omáčku, hoisin omáčku, sezamový olej, cukr, česnek a paprikové vločky v misce. Do této marinády naložte hovězí maso, přikryjte a dejte do chladu alespoň na hodinu (ne...

Cá Kho Tộ

Cá Kho Tộ Suroviny: - 2x 1/3 šálku vody - 2 lžíce rybí omáčky - 2 cibule šalotky, nakrájené - 4 stroužky česneku, nasekané - 1 a ½ lžičky mletého černého pepře - ¼ lžičky vloček červené papriky - 1/3 šálku bílého cukru - 1 kg filetů ze sumce - ½ lžičky bílého cukru - 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky - jarní cibulka nebo chilli papričky, nakrájené (na ozdobení) Postup: V malé misce smíchejte 1/3 šálku vody s rybí omáčkou a dejte stranou. V jiné misce smíchejte šalotku, česnek, pep...

Gulab Jamun

Gulab Jamun Suroviny: - 2 šálky vody - 2 šálky bílého cukru - ½ čajové lžičky mletého kardamomu - 2 kapky růžové vody (voda s vůní lístků růže) - špetku šafránu - ½ šálku instantního sušeného mléka - 2 polévkové lžíce víceúčelové mouky (hladká mouka) - ¼ čajové lžičky prášku do pečiva - 1 polévkové lžíce másla na pečení (např. Hera) - 2 polévkové lžíce bílého jogurtu - 2 šálky rostlinného oleje (na smažení) Postup: Smíchejte vodu, cukr, kardamom, růžovou vodu a šafrán v hrnci a přiveďte k...

Miso losos

Miso losos Suroviny: - 700 g filetů lososa - 1 šálek miso pasty - ¼ šálku saké - ½ šálku hnědého cukru (může být třtinový) - 2 polévkové lžíce sezamových semínek - 1 čajovou lžičku sezamového oleje - ¼ šálku vody - ½ šálku sójovo-zázvorového dresinku na salát (možno vytvořit – 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička zázvoru, šťáva z 1 limetky) - 3 polévkové lžíce ochuceného rýžového octa Postup: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Na dno velké pánve nalijte vodu a přiveďte k varu. Vložte filet...

Kuřecí špízy se Satay omáčkou

Kuřecí špízy se Satay omáčkou Suroviny na omáčku: - 1 plechovka kokosového mléka - ½ šálku arašídového másla - ½ menší cibule, nastrouhané - 1 polévková lžíce tmavé sójové omáčky - 2 čajové lžičky hnědého cukru (možno použít třtinový) - ½ čajové lžičky paprikových vloček Postup na omáčku: Smíchejte kokosové mléko, arašídové máslo, cibuli, sójovou omáčku, hnědý cukr a paprikové vločky v pánvi. Přiveďte k varu a s průběžným mícháním vařte na mírném ohni. Stáhněte z plotny a udržuj...