RECEPTY

Thajský okurkový salát

Thajský okurkový salát  Suroviny: - 3 okurky nakrájené (možno oloupat) - 1 mrkev nastrouhaná - ¼ šálku nakrájené červené cibule - ¼ šálku pražených arašídů - sůl dle chuti - šťáva z 1 limetky (dle chuti možno přidat) - 1 čajová lžička omáčky sriracha - 2 polévkové lžíce rybí omáčky - 1 polévkovou lžíci cukru - 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého koriandru Postup: Vložte okurky, mrkev a cibuli do mísy a osolte. Dejte stranou. V menší misce smíchejte šťávu z limetky, srirachu...

Smažená rýže se zeleninou

Smažená rýže se zeleninou Suroviny: - ½ polévkové lžíce sezamového oleje - 1 cibuli - 2 nasekané mrkve - 2 nasekané jarní cibulky - 1 nakrájenou červenou papriku - ¾ šálku hrášku - 6 šálků vařené rýže - 2 vejce - 1/3 šálku sójové omáčky Postup: Rozpalte olej ve velké pánvi na středně mírném ohni. Přidejte cibuli a opékejte, dokud nezměkne. Přimíchejte mrkev, jarní cibulku, papriku, hrášek a smažte asi 5 minut. Poté přidejte rýži a promíchejte. Nakonec přidejte vejce a sójovou omáčku, prohřej...

Panang Curry s kuřecím

Panang Curry s kuřecím Suroviny: - 5 polévkových lžic Panang kari pasty - stolní olej - 4 šálky kokosového mléka - ½ kg kuřecích prsou bez kosti, nakrájené na větší kousky - 2 polévkové lžíce hnědého cukru - 2 polévkové lžíce rybí omáčky - 6 listů limetky (Kaffir) - 2 čerstvé červené chilli papričky, nakrájené na tenko - ¼ šálku čerstvých listů thajské bazalky Postup: Osmahněte kari pastu na oleji ve wok pánvi na mírném ohni, dokud nezačne vonět. Nalijte kokosové mléko a přiveďte k varu. ...

Cap Cai s arašídy

Cap Cai s arašídy Suroviny: - 1 kg loupaných krevet - 2 velké papriky - 1 a ½ šálku nasekané brokolice - 1 velkou cibuli nakrájenou - 3 polévkové lžíce rostlinného oleje - 4 stroužky nasekaného česneku - 3 jarní cibulky (možno použít pórek) - ¼ šálku rýžového octa - 2/3 šálku vody - ¾ šálku pražených arašídů - 1/3 šálku hoisin omáčky - 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu - sůl dle chuti Postup: Rozehřejte olej ve velké pánvi na mírném ohni. Přidejte česnek a cibuli a orestujte. Vložte pa...

Khoresh Fesenjan s mandlemi

Khoresh Fesenjan s mandlemi Suroviny: - 2 polévkové lžíce olivového oleje - 700 g kuřecího masa (prsa nebo stehna) - 1 cibuli na tenké plátky - 250 g mandlí rozemletých najemno - 1 čajovou lžičku soli - 4 šálky šťávy z granátového jablka (může být džus či kompot) - ½ čajové lžičky mletého kardamomu (možno použít kari) - 2 polévkové lžíce cukru Postup: Rozpalte olivový olej na velké pánvi. Vložte kuřecí maso a cibuli a smažte asi 20 minut s občasným mícháním. Přimíchejte mandle, sůl, ...

Japanese Beef

Japanese Beef Suroviny:- 1 kg hovězí svíčkové bez kosti nebo hovězích steaků - 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu - 300 ml hovězího vývaru (možno použít bujon) - ½ šálku sójové omáčky - 2 polévkové lžíce cukru - 2 polévkové lžíce rostlinného oleje - 1/2 šálku mrkve nakrájené na tenké proužky - 2 střední červené papriky nakrájené na podélné proužky - 3 stonky celeru na plátky - 2 stření zelené cibule, nakrájené - 1 šálek hrášku v lusku (rozkrájené na půl) Postup: Hovězí nakrájejte n...

Chinese Green Bean

Chinese Green Bean Suroviny: - 1/2 šálku rostlinného oleje - 3 kg zelených fazolových lusků - 3 polévkové lžíce nasekaného česneku - 3 polévkové lžíce strouhaného čerstvého kořene zázvoru - 1 polévkovou lžíci soli - ½ polévkové lžíce hrubě mletého černého pepře - 1 lahev omáčky z černých fazolí Postup: Ve velké wok pánvi rozpalte olej na středním ohni. Nasypte zelené fazolové lusky a restujte 1 až 2 minuty. Přimíchejte česnek a zázvor a restujte další 3 až 4 minuty. Okořeňte solí a pepřem...

Chingri Maach

Chingri Maach Suroviny: - 2 polévkové lžíce rostlinného oleje - 2 nakrájené cibule - 1 nakrájené rajče - 1 čajovou lžičku česnekové pasty - ½ čajové lžičky mleté kurkumy - ½ čajové lžičky garam masaly - 2 mleté zelené chilli papričky, odpeckované - sůl podle chuti - 0,5 kg vyloupaných krevet - ¼ šálku lístků koriandru Postup: Rozpalte olej na velké pánvi a osmahněte cibulku dozlatova, cca 8 minut. Přimíchejte rajče a vařte 2 minuty. Přidejte česnekovou pastu, kurkumu, garam masalu, zelené chil...

Caldereta

Caldereta Suroviny: - 1 kg hovězí krkovice na kostičky - 30 dkg klobásy Chorizo - ¼ šálku nasekaného česneku - ¼ šálku bílého octa - ¼ šálku sójové omáčky - 2 polévkové lžíce olivového oleje (nebo dle potřeby) - 1 nakrájené cibule - 1 nakrájené zelené papriky - 3 šálky rajčatové omáčky - 2 šálky oloupaných brambor nasekaných na kostičky - 1 šálek konzervovaného hrášku - 1 čajovou lžičku soli - 1 čajovou lžičku mletého černého pepře Postup: Smíchejte hovězí krkovici, chorizo, česnek, ocet a sój...

Halva z pšeničné mouky

Halva z pšeničné mouky Suroviny: - 1 a ½ šálku vody - 1 šálek bílého cukru - ¼ šálku růžové vody (voda s vůní lístků růže) - 1/3 čajové lžičky mletého kardamomu - 1 špetku šafránu - ½ šálku másla - 1 a ½ šálku víceúčelové mouky (hladká mouka) Postup: Vodu s cukrem vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu, míchejte, dokud se cukr nerozpustí a ze směsi se nestane sirup. Přimíchejte růžovou vodu, kardamom a šafrán. Snižte teplotu a přikryjte, aby sirup zůstal horký. Ve velkém hrn...