RECEPTY

Restovaná zelenina se zázvorem

 Restovaná zelenina se zázvorem Suroviny: 1 lžíce kukuřičného škrobu 1 ½ stroužku česneku, pasírovaného 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého kořene zázvoru ¼ šálku rostlinného oleje 1 malá brokolice, nakrájená na růžičky ½ šálku hrachových lusků ¾ šálku papriky nakrájené 2 lžíce sójové omáčky 2 ½ lžíce vody ¼ šálku nakrájené cibule ½ lžíce soli Dle volby možno přidat další zeleninu (např. mrkev) Postup: Ve velké misce smíchejte kukuřičný škrob, česnek, 1 čajovou lžičku zá...

Khamiri

Khamiri Suroviny: 1 ¼ šálku hladké mouky (nebo více podle potřeby) 1 prášek do pečiva Špetka soli 1 šálek plnotučného řeckého jogurtu Postup: Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté do směsi přidejte řecký jogurt a míchejte, dokud se nespojí. Těsto prohněťte dohladka. Rozdělte na 8 stejných kusů a vytvořte hrubší placičky. Připravte nepřilnavou pánev (v případě potřeby vymažte tukem). Rozehřejte na střední teplotu a opečte jednotlivé placičky po dobu 2 až 4 minut z ...

Kheer

Kheer Suroviny: ½ šálku neuvařené bílé rýže 2 litry mléka 1 ½ šálku bílého cukru 4 lusky kardamomu 2 čajové lžičky růžové vody ¼ šálek najemno nasekaných mandlí Postup: Nechte rýži namočit do vody cca na 1 hodinu. Poté rýži zbavte vody a vložte do velké pánve. Zalijte mlékem a vařte na mírném ohni za občasného míchání cca 50 minut do měkka. Přidejte cukr a kardamom a vařte dalších 20 minut. Odstavte z ohně a přimíchejte růžovou vodu. Podávejte posypané mandlemi. ...

Smažená rýže s vepřovým

Smažená rýže s vepřovým Suroviny: 1 lžíce másla Vepřové maso (mleté nebo nakrájené na kousky) ¼ šálku nakrájené mrkve ¼ šálku nakrájené brokolice 1 jarní cibulka, nasekaná 1 vejce 1 šálek vařené rýže ¼ hrnku mraženého hrášku 1 ½ lžíce sójové omáčky ⅛ čajové lžičky česneku v prášku ⅛ čajové lžičky mletého zázvoru  Postup: Roztavte máslo ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni. Restujte vepřové, mrkev, brokolici, hrášek a jarní cibulku na másle po dobu 7 až 10 minut....

Čočka na kari

Čočka na kari Suroviny: 2 šálky červené čočky 1 velká cibule, nakrájená na kostičky 1 lžíce rostlinného oleje 2 lžíce kari pasty 1 lžíce kari prášku 1 čajová lžička mleté kurkumy 1 čajová lžička mletého kmínu 1 čajová lžička chilli prášku 1 čajová lžička soli 1 čajová lžička cukru 1 čajová lžička mletého česneku 1 čajová lžička mletého čerstvého kořene zázvoru 1 plechovka rajčatového protlaku Postup: Omytou čočku vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byla celá pon...

Chop Suey

Chop Suey Suroviny: ¼ šálku tuku na pečení (ztužený) 1 ½ šálku kuřecích prsou na kostičky 1 šálek nakrájené cibule 1 šálek nakrájeného celeru 1 šálek nakrájené mrkve Další zelenina dle chuti (v témže poměru) 1 šálek horké vody 1 čajová lžička soli ⅛ lžička mletého černého pepře 1 plechovka fazolových klíčků ⅓ šálku studené vody 2 lžíce kukuřičného škrobu 2 čajové lžičky sójové omáčky 1 čajová lžička cukru Postup: Rozpusťte tuk ve velké, hluboké pánvi. Kuřecí maso opečte, při...

Saag Paneer

Saag Paneer Suroviny: 2 svazky špenátu, nahrubo nasekané 1 svazek listů pískavice, nahrubo nasekané 1 lžíce řepkového oleje 100 g paneer sýru, nakrájený na kousky (indický tvrdý sýr) 2 lžíce řepkového oleje 1 čajová lžička kmínu 1 cibule, nasekaná na tenké plátky 1 čajová lžička strouhaného čerstvého kořene zázvoru 3 stroužky česneku, pasírované 1 rajče, nakrájené na kostičky 2 čajové lžičky garam masaly ½ čajové lžičky mleté kurkumy ½ čajové lžičky kajenského pepře ½ šálku smet...

Japonské Curry

Japonské Curry Suroviny: 1 polévková lžíce rostlinného oleje nebo více podle potřeby 1 kg hovězího masa, nakrájené na kostky 3 cibule, na čtvrtky 1 lžíce kečupu 1 ½ čajové lžičky worcestrové omáčky 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti voda 4 mrkve, nakrájené na kousky 1 kostka kuřecího bujonu (volitelně) 3 střední brambory, nakrájené na kousky 1 ½ nádoby Japonský kari pasty Postup: Rozpalte olej v hrnci na středně vysoké teplotě. Přidejte hovězí maso a restujte jej do hně...

Jehněčí Korma

Jehněčí Korma Suroviny: 1 kg jehněčího masa na kostičky 4 čajové lžičky olivového oleje 1 cibule, nasekaná 1 červený brambor, oloupaný a nakrájený na kostky ½ šálku kari v prášku ½ šálku vody ⅓ šálku kokosového mléka ⅓ šálku cizrny z konzervy Postup: Vložte jehněčí maso do misky a pokapejte 2 čajovými lžičkami olivového oleje; zamíchejte. Rozpalte zbývající 2 čajové lžičky olivového oleje na pánvi na mírném ohni. Vložte cibuli a pražte 10 až 15 minut, dokud nezměkne. Pánev o...

Cassava dort

Cassava dort Suroviny: 2 šálky nastrouhaného, oloupaného manioku (cassavy) 2 vejce, rozšlehaná 1 plechovka odpařeného mléka 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka 1 plechovka kokosového mléka Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. Manioku, vejce, odpařené mléko, slazené kondenzované mléko a kokosové mléko společně promíchejte v misce a nalijte do pekáče. Pečte v předehřáté troubě po dobu 1 hodiny. Můžete zapnout funkci grilování na 2-3 minuty, aby povrch dortu zhnědnul. Pře...

Pečené tofu

Pečené tofu Suroviny: Olej (na vymazání plechu) 1 balení tofu 2 lžíce japonské sójové omáčky 2 lžíce asijské chilli omáčky 2 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru 1 ½ lžíce hoisin omáčky   Postup: Tofu zbavte přebytečné tekutiny. Nakrájejte na proužky či kostičky a vložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku; přidejte sojovou omáčku, chilli omáčku, zázvor a hoisin omáčku. Vytlačte přebytečný vzduch a utěsněte vak. Marinujte v chladničce po dobu nejméně 1 hodiny. Předeh...

Mulligatawny polévka

Mulligatawny polévka Suroviny: ½ šálku nakrájené cibule 2 stonky celeru, nasekané 1 mrkev, nakrájená ¼ šálku másla 1 ½ lžíce polohrubé mouky 1 ½ čajové lžičky kari koření v prášku 4 šálky kuřecího vývaru ½ jablka, nasekaného ¼ šálku bílé rýže 1 kuřecí prso bez kosti, nakrájené na kostky sůl podle chuti mletý černý pepř podle chuti 1 špetku sušeného tymiánu ½ šálku smetany   Postup: Cibuli, celer, mrkev a máslo orestujte ve velkém hrnci na polévku. Přidejte mouku a kari...

Soba salát

Soba salát Suroviny: 2 lžíce rýžového octa 1 lžíce rostlinného oleje 1 lžíce sezamového oleje 1 lžíce hnědého cukru 1 lžíce sójové omáčky 2 čajové lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru 100 g pohankových nudlí (soba) 2 čajové lžičky rostlinného oleje 1 kuřecí prso nakrájené na tenké proužky 1 čajová lžička nasekaného česneku sůl a mletý černý pepř (podle chuti) 1 celer nakrájený na plátky 1 mrkev, nakrájená na plátky ½ červené papriky, nasekané ¼ šálku nasekaného čerstvého kor...

Chapati chléb

Chapati chléb Suroviny: 1 šálek celozrnné mouky 1 šálek polohrubé mouky 1 čajová lžička soli 2 lžíce olivového oleje ¾ šálku horké vody nebo podle potřeby Postup: Ve velké misce smíchejte celozrnnou a polohrubou mouku a sůl. Pomocí dřevěné lžíce vmíchejte olivový olej a tolik vody, abyste vytvořili měkké těsto, které je elastické, ale nelepivé. Hněťte těsto na lehce pomoučeném povrchu, dokud není zcela hladké. Rozdělte cca na 10 částí (méně, pokud chcete větší chleby). Rolovat každý ...

Sladká chilli omáčka

Sladká chilli omáčka Suroviny: 1 šálek vody 1 šálek rýžového octa 1 šálek cukru 2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru 1 čajová lžička mletého česneku 2 lžičky mletého chilli koření 2 čajové lžičky kečupu 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu Postup: Nalijte vodu a ocet do hrnce a přiveďte k varu. Vmíchejte cukr, zázvor, česnek, chilli a kečup; vařte 5 minut. Přidejte kukuřičný škrob. Vyjměte ze sporáku a nechte vychladnout. Poté dejte do misky, přikryjte a vložte do ...

Kuřecí na másle

Kuřecí na másle Suroviny: 1 šálek másla 1 cibule, nasekaná 1 lžíce mletého česneku 1 plechovka rajčatové omáčky 3 šálky smetany ke šlehání 2 čajové lžičky soli 1 čajová lžička kajenského pepře 1 čajová lžička garam masaly 0,7 kg kuřecích prsou bez kosti, nakrájené na kousky 2 lžíce rostlinného oleje 2 lžíce tandoori masaly Postup: Předehřejte troubu na 190° Celsia. Na střední pánvi rozpusťte několik lžíc másla. Přimíchejte cibuli a česnek a pomalu pražte asi 15 minut, dokud ci...

Krevety na medu

Krevety na medu Suroviny: 1 šálek vody ⅔ šálku bílého cukru ½ šálku vlašských ořechů 4 vaječné bílky ⅔ šálku mochiko (lepkavá rýžová mouka) ¼ šálku majonéza 0,5 kg velkých krevet, loupaných 2 lžíce medu 1 lžíce slazeného kondenzovaného mléka 1 šálek rostlinného oleje na smažení Postup: Smíchejte vodu a cukr v malé pánvi. Přiveďte k varu a přidejte vlašské ořechy. Vařte 2 minuty, poté sceďte a nechte vlašské ořechy uschnout. Z bílku ve středně velké misce ušlehejte pěnu. Olej ro...

Kuřecí Tinola

Kuřecí Tinola Suroviny: 1 polévková lžíce oleje 1 cibule, nasekaná 2 stroužky česneku, pasírované 1 kus čerstvého zázvoru, oloupaný a na tenké plátky 1 lžíce rybí omáčky 1,5 kg kuřecích stehen 2 plechovky (400 g) kuřecího vývaru 1 čajot, oloupaný a nakrájený na kousky 1 špetku soli a pepře (podle chuti) 1 hlávka čínského zelí, nasekaná 250 g špenátu Postup: Olej rozpalte ve velkém hrnci na střední teplotu. Orestujte cibuli a česnek na rozpáleném oleji. Přimíchejte zázvor a rybí...

Rýžová kaše s kuřecím

Rýžová kaše s kuřecím Suroviny: 2 polévkové lžíce olivového oleje 1 cibule, nakrájená 2 stroužky česneku, drcené 1 kousek čerstvého kořene zázvoru, oloupaný a nakrájený na plátky 1 kg kuřecích křídel 1 polévková lžíce rybí omáčky 5 a ¼ šálku kuřecího vývaru 1 šálek lepkavé rýže 1 špetka soli a pepře (nebo podle chuti) 1 jarní cibulka, nasekaná 1 citron, nakrájený na plátky 1 čajová lžička rybí omáčky (volitelné) Postup: Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci na střední tep...

Galbi

Galbi Suroviny: 2 kg hovězích žeber 5 stroužků česneku 1 cibule, nahrubo nasekaná 1 Asijská hruška (hrušeň), na kostičky 1 šálek sójové omáčky 1 šálek hnědého cukru ¼ šálku medu ¼ šálku sezamového oleje Špetka černého pepře (nebo podle chuti) Postup: Vložte zebra do hrnce a zalijte vodou. Nechte asi hodinu namočené, poté vytáhněte a osušte. Smíchejte česnek, cibuli a Asijskou hrušku a rozmixujte, aby vzniklo pyré. Nalijte do velké mísy a přidejte sójovou omáčku, cukr, med, sezam...