Sambar

Spousta zeleniny, kari, rýže a indický původ. To je Sambar. Pokrm, který zahraje na tu pravou notu všem, kteří mají rádi ostřejší indická jídla. Vyzkoušejte ve vaší kuchyni něco nového a uvařte si Sambar podle našeho receptu.

Suroviny:

  • 2 šálky vody
  • ½ šálku nakrájeného zelí
  • ½ šálku nakrájené mrkve
  • ½ šálku čerstvých zelených fazolových lusků
  • ½ šálku nakrájené zelené papriky
  • ½ šálku žlutého hrachu (tuvar dal)
  • Pozn: je možné použít i další zeleninu dle vlastní volby a chuti
  • 1 polévková lžíce mletého koriandru (volitelně)
  • 2 čajové lžičky prášku sambar
  • ½ čajové lžičky chilli prášku (volitelně)
  • ½ čajové lžičky vody
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička kmínu
  • ½ čajové lžičky hořčičného semínka (volitelně)
  • 1 špetka prášku asafoetida (volitelně)
  • ½ čajové lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce čerstvého strouhaného kokosu
  • 2 lžičky tamarindové dužiny
  • 1 lžička hnědého cukru
  • sůl podle chuti

 

Postup:

Do tlakového hrnce dejte 2 šálky vody, zelí, mrkev, zelené fazolové lusky, papriku a žlutý hrach; zakryjte. Hrnec přiveďte k tlaku a vařte 6 až 8 minut. Poté vypusťte a uchovejte přebytečnou kapalinu; zeleninu odložte.

Smíchejte mletý koriandr, sambarový prášek, chilli a 1/2 čajové lžičky vody v míse, abyste vytvořili pastu.

Rozpalte rostlinný olej na pánvi na středně vysoké teplotě. Restujte kmín a hořčičná semínka asi 1 minutu a přidejte prášek asafoetida. Vmíchejte vytvořenou sambar pastu. Míchejte do zhoustnutí, asi 1 minutu. Dochuťte kurkumou a vmíchejte zeleninu. Pokud je zeleninová směs příliš hustá, vmíchejte uchovanou tekutinu z vaření.

Přimíchejte koriandr, kokos, tamarindovou dužinu, hnědý cukr a sůl do zeleninové směsi. Duste ještě 10 až 15 minut.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení