Shaki Tukra

Shaki Tukra

Suroviny:

  • 1 litr oleje na smažení
  • 8 krajíců bílého chleba nakrájené na čtverce a s odstraněnými kůrkami
  • ¼ šálku kešu ořechů
  • ¼ šálku nakrájených mandlí
  • 2 lžíce pistáciových ořechů
  • 1 ¼ šálku plnotučného mléka
  • 5 lžic neslazeného kondenzovaného mléka
  • ¾ hrnku bílého cukru
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 špetka šafránu

Postup:

Zahřejte olej v hluboké fritéze nebo velké pánvi na 175 °C. Plátky chleba smažte na rozpáleném oleji do zlatohnědé barvy; dejte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Na rozpáleném oleji orestujte kešu, mandle a pistáciové ořechy dozlatova; vyjměte z oleje a nechte vychladnout. Nakrájejte nahrubo.

Přiveďte mléko k mírnému varu v pánvi se silným dnem (či v hrnci) na středně nízké teplotě; pokračujte ve vaření, dokud se objem mléka nesníží asi na polovinu. Nalijte kondenzované mléko do pánve a přidejte cukr, kardamom a šafrán. Duste 5 až 10 minut. Odstraňte z tepla a nechte úplně vychladnout.

Smažené kousky chleba rozmístěte do mělké misky dostatečně velké, aby mohly být položeny v jedné vrstvě. Chléb rovnoměrně zalijte mléčnou směsí. Nasekané ořechy rozložte po chlebu. Vychlaďte alespoň 1 až 2 hodiny.

Tip: Můžete nahoru přidat také rozinky.

shaki tukra_web

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz