Recepty, Strana 11

Hovězí na paprice

Hovězí na paprice Suroviny: - 0,5 kg hovězí svíčkové - ¼ šálku sójové omáčky - 2 lžíce cukru - 2 lžíce kukuřičného škrobu - ½ lžičky mletého zázvoru - 3 lžíce rostlinného oleje - 1 cibuli, nakrájenou na proužky - 1 červenou papriku, nakrájenou na kostičky - 1 zelenou papriku, nakrájenou na kostičky - 2 rajčata, nakrájenou na kostičky - 1 jarní cibulku, nasekanou (volitelně) Postup: Steak ze svíčkové nakrájejte na proužky. Smíchejte sójovou omáčku, cukr, kukuřičný škrob a zázvor v mí...

Perská rýže

Perská rýže Suroviny: - 3 šálky vody - 3 lžíce soli (košer) + 1 špetku soli na dochucení - 2 šálky basmati rýže - 1 špetku mletého kmínu - 2 lžíce olivového oleje - 1 brambor, nakrájený na plátky - 3 lžíce másla - 1 snítku šafránu – drcenou - 1 ½ lžíce horké vody Postup: Vodu se solí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte rýži a vařte přesně 7 minut, poté slijte. Rozpalte v hrnci olivový olej na středním ohni. Na dno rozprostřete plátky brambory. Okořeňte kmínem a solí. Smažte c...

Dýňový kaya džem

Dýňový kaya džem Suroviny: - 1 a ¼ šálku čerstvé dýně na kostičky - 1 šálek neslazené kokosové smetany - ¼ šálku hnědého cukru - 8 pandanových listů Postup: Vložte dýni do napařovacího hrnce a nalijte na dno cca 2,5 cm vody. Přiveďte k varu, přikryjte a nechte vařit cca 20 minut, dokud dýně nezměkne. Poté dejte dýni do mixéru a mixujte dohladka. Smíchejte dýni, kokosovou smetanu, hnědý cukr a pandanové listy v hrnci a rozehřejte na středním ohni. Za stálého míchání připravujte cca 1...

Bo Nuong Xa

Bo Nuong Xa Suroviny: - olej na pomazání grilovacího roštu - 2 lžičky cukru - 2 lžíce sójové omáčky - 1 lžičku mletého černého pepře - 2 stroužky česneku, nasekaný - 2 stonky citronové trávy, najemno nebo mletou - 2 lžičky sezamových semínek - 750 g hovězí svíčkové, na tenké plátky - grilovací špejle - 12 listů římského salátu - čerstvý koriandr, bazalku nebo mátu na ozdobení (možno použít vše) Postup: Ve střední míse smíchejte cukr, sójovou omáčku, pepř, česnek, citronovou trávu a sezamo...

Pandanový dort

Pandanový dort Suroviny: První vrstva: - 500 g lepkavé rýže (namočená, alespoň 30 minut, nejlépe přes noc) - 2 šálky kokosového mléka - 6 pandanových listů nebo lžička pandanové esence - 2 lžíce cukru - špetka soli Pudink: - 7 vajec - 2 šálky kokosového mléka - 230 g hrubého cukru - špetka soli - 12 pandanových listů nebo 2 lžičky pandanové esence - 3 lžíce rýžové mouky Postup: Smíchejte rýži se všemi ostatními ingrediencemi na první vrstvu dortu. Směs nalijte do dortové nádoby. Celou nádobu...

Sečuánské kuřecí nudličky

Sečuánské kuřecí nudličky Suroviny: - 4 kuřecí prsa nakrájené na kostičky - 3 lžíce kukuřičného škrobu - 1 lžíce rostlinného oleje - 4 stroužky česneku, nesekané - 5 lžic sójové omáčky - 1 ½ lžíce bílého vinného octa - ¼ šálku vody - 1 lžička bílého cukru - 3 jarní cibulky, nasekané - 1/8 lžičky kajenského pepře Postup: Vložte kuřecí prsa do mísy, posypte kukuřičným škrobem a promíchejte tak, aby se všechno maso obalilo. Rozpalte olej ve wok pánvi na středním ohni. Stálým mícháním osmahněte k...

Rajma

Rajma Suroviny: - 2 plechovky červených fazolí - voda - ¼ lžičky mleté kurkumy - sůl (podle chuti) - 1 lžíce rostlinného oleje - 3 rajčata, nakrájená - 1 cibule, nasekaná - kousek nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru - 2 stroužky česneku, nasekaný - 1 lžička kmínu (semínka) - 2 lžičky garam masaly - 2 lžičky mletého koriandru - ½ lžičky chilli prášku - ¼ lžičky koření asafoetida (tzv. čertovo lejno) – není-li k dispozici možno jako alternativu přidat více česneku a cibule - 2 lžičky tvar...

Rendang

Rendang Suroviny: - 4 čerstvé feferonky (banana peppers), nakrájené - 4 cibule, nakrájené - 5 stroužků česneku, nasekaný - 2 lžíce soli - 1 lžička mletého červeného pepře - 1 kg hovězí svíčkové, nakrájené na kostičky - 1 kus galangalu, nakrájený na jemno - 3 stonky citrónové trávy, nasekané - 6 listů limetky - 1 lžička mleté kurkumy - 3 plechovky kokosového mléka Postup: Vložte feferonky, cibuli, česnek, sůl a červený pepř do mixéru. Rozmixujte na pastu. Hovězí svíčkovou spolu se směsí dejte ...

Naan

Naan Suroviny: - 1 balíček droždí - 1 šálek horké vody - ¼ šálku bílého cukru - 3 lžíce mléka - 1 vejce - 2 lžičky soli - 4 a ½ šálku chlebové mouky - 2 lžičky drceného česneku - ¼ šálku rozpuštěného másla - olej - koriandr nebo jarní cibulku na ozdobení Postup: Ve velké míse rozpusťte kvasnice v teplé vodě. Nechte stát cca 10 minut, dokud droždí nezpění. Přidejte cukr, mléko, vejce, sůl a mouku. Hněťte na pomoučeném povrchu, aby se vytvořilo měkké těsto. Těsto vložte do naolejované mísy,...

Perský Kabob

Perský Kabob Suroviny: - 1 kg hovězí svíčkové nakrájené na kousky (vhodné je také jehněčí) - 1 nasekaná cibule - 1 bílý jogurt (nízkotučný) - 1/2 lžičky sušené máty - 1 polévková lžíce soli - špetka mletého černého pepře - 1/2 lžičky kurkumy - 1/8 šálku čerstvé limetkové šťávy Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, cibuli, mátu, sůl, pepř, kurkumu a limetkovou šťávu. Vložte do směsi kousky hovězího masa a promíchejte. Přikryjte a nechte marinovat v lednici několik hodin (nejlépe přes noc...

Kimchi salát

Kimchi salát Suroviny: - 1 kg pekingského zelí - ½ šálku soli (mořská / košer) - voda - 2 nasekané jarní cibulky - 2 větší mrkve, oloupané a na tenké nudličky - 2 lžíce chilli prášku - 4 stroužky česneku (dle chuti možno i více) - 1 lžička čerstvého strouhaného kořenu zázvoru - 2 lžíce rybí omáčky - 2 lžíce bílé miso pasty - sezamová semínka (dle chuti) Postup: Nakrájejte zelí na kostičky a dejte do mísy spolu s mrkví. Posypte solí, promíchejte a prohněťte. Přelijte vodou, tak, aby bylo v...

Mongolské hovězí

Mongolské hovězí Suroviny: - ¼ šálku sójové omáčky - 1 lžíce hoisin omáčky - 1 lžíce sezamového oleje - 2 lžičky bílého cukru - 1 lžíce nasekaného česneku - 1 lžíce vloček červené papriky - 0,5 kg hovězího steaku na menší kousky - 1 lžíce arašídového oleje - 2 jarní cibulky, nakrájené Postup: Smíchejte dohromady sójovou omáčku, hoisin omáčku, sezamový olej, cukr, česnek a paprikové vločky v misce. Do této marinády naložte hovězí maso, přikryjte a dejte do chladu alespoň na hodinu (ne...

Gulab Jamun

Gulab Jamun Suroviny: - 2 šálky vody - 2 šálky bílého cukru - ½ čajové lžičky mletého kardamomu - 2 kapky růžové vody (voda s vůní lístků růže) - špetku šafránu - ½ šálku instantního sušeného mléka - 2 polévkové lžíce víceúčelové mouky (hladká mouka) - ¼ čajové lžičky prášku do pečiva - 1 polévkové lžíce másla na pečení (např. Hera) - 2 polévkové lžíce bílého jogurtu - 2 šálky rostlinného oleje (na smažení) Postup: Smíchejte vodu, cukr, kardamom, růžovou vodu a šafrán v hrnci a přiveďte k...

Okonomiyaki

Okonomiyaki Suroviny: - 1 šálek víceúčelové mouky (postačí běžná hladká mouka) - 2/3 šálku vody - 4 šálky nasekaného zelí - 6 proužků slaniny (uzené) - 2 vejce - 1 klobásu nakrájenou na kostičky - ½ šálku nasekané jarní cibulky - ¼ šálku panko směsi - ¼ šálku strouhaného sýru - 1 polévková lžíce rostlinného oleje - 2 polévkové lžíce sójové omáčky - 1 polévková lžíce kečupu - 1 čajová lžička bílého octa - 1 čajová lžička majonézy (nebo dle chuti) Postup: Smíchejte mouku s vodou v misc...

Jiaozi knedlíčky

Jiaozi knedlíčky Suroviny: - 100 čtverečků z wonton těsta - 2 kg mletého vepřového masa - 1 polévkovou lžíci nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru - 4 stroužky nasekaného česneku - 2 polévkové lžíce jarní cibulky najemno - 4 polévkové lžíce sójové omáčky - 3 polévkové lžíce sezamového oleje - 1 vejce - 5 šálků najemno nasekaného čínského zelí Postup: Ve velké míse smíchejte vepřové maso, zázvor, česnek, jarní cibulku, sójovou omáčku, sezamový olej, vejce a čínské zelí. Pořádně zamíchejte. Na...

Salát Shirazi

Salát Shirazi Suroviny: - 4 rajčata na kostičky - 1 červená cibule na kostičky - 2 okurky na kostičky - 3 polévkové lžíce olivového oleje - šťáva z jednoho citronu - 1 polévková lžíce nasušené máty - 1 čajová lžička sušeného kopru - 1 čajová lžička koření sumah (drcené plody škumpy) - sůl a černý pepř dle chuti Postup: Smíchejte rajčata, červenou cibuli, okurky, olivový olej, citronovou šťávu, mátu, kopr, sůl a pepř do větší mísy. Můžete ozdobit čerstvou mátou. ...

Smažená rýže se zeleninou

Smažená rýže se zeleninou Suroviny: - ½ polévkové lžíce sezamového oleje - 1 cibuli - 2 nasekané mrkve - 2 nasekané jarní cibulky - 1 nakrájenou červenou papriku - ¾ šálku hrášku - 6 šálků vařené rýže - 2 vejce - 1/3 šálku sójové omáčky Postup: Rozpalte olej ve velké pánvi na středně mírném ohni. Přidejte cibuli a opékejte, dokud nezměkne. Přimíchejte mrkev, jarní cibulku, papriku, hrášek a smažte asi 5 minut. Poté přidejte rýži a promíchejte. Nakonec přidejte vejce a sójovou omáčku, prohřej...

Khoresh Fesenjan s mandlemi

Khoresh Fesenjan s mandlemi Suroviny: - 2 polévkové lžíce olivového oleje - 700 g kuřecího masa (prsa nebo stehna) - 1 cibuli na tenké plátky - 250 g mandlí rozemletých najemno - 1 čajovou lžičku soli - 4 šálky šťávy z granátového jablka (může být džus či kompot) - ½ čajové lžičky mletého kardamomu (možno použít kari) - 2 polévkové lžíce cukru Postup: Rozpalte olivový olej na velké pánvi. Vložte kuřecí maso a cibuli a smažte asi 20 minut s občasným mícháním. Přimíchejte mandle, sůl, ...

Japanese Beef

Japanese Beef Suroviny:- 1 kg hovězí svíčkové bez kosti nebo hovězích steaků - 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu - 300 ml hovězího vývaru (možno použít bujon) - ½ šálku sójové omáčky - 2 polévkové lžíce cukru - 2 polévkové lžíce rostlinného oleje - 1/2 šálku mrkve nakrájené na tenké proužky - 2 střední červené papriky nakrájené na podélné proužky - 3 stonky celeru na plátky - 2 stření zelené cibule, nakrájené - 1 šálek hrášku v lusku (rozkrájené na půl) Postup: Hovězí nakrájejte n...

Chinese Green Bean

Chinese Green Bean Suroviny: - 1/2 šálku rostlinného oleje - 3 kg zelených fazolových lusků - 3 polévkové lžíce nasekaného česneku - 3 polévkové lžíce strouhaného čerstvého kořene zázvoru - 1 polévkovou lžíci soli - ½ polévkové lžíce hrubě mletého černého pepře - 1 lahev omáčky z černých fazolí Postup: Ve velké wok pánvi rozpalte olej na středním ohni. Nasypte zelené fazolové lusky a restujte 1 až 2 minuty. Přimíchejte česnek a zázvor a restujte další 3 až 4 minuty. Okořeňte solí a pepřem...

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz