Perská rýže

Perská rýže

Suroviny:
- 3 šálky vody
- 3 lžíce soli (košer) + 1 špetku soli na dochucení
- 2 šálky basmati rýže
- 1 špetku mletého kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 brambor, nakrájený na plátky
- 3 lžíce másla
- 1 snítku šafránu – drcenou
- 1 ½ lžíce horké vody

Postup:
Vodu se solí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte rýži a vařte přesně 7 minut, poté slijte.

Rozpalte v hrnci olivový olej na středním ohni. Na dno rozprostřete plátky brambory. Okořeňte kmínem a solí. Smažte cca 2-3 minuty. Rozložte rýži na brambory, tak aby vytvořila rovnoměrnou vrstvu. Snižte teplotu na minimum a rozložte přes rýži plátky másla.

Položte přes hrnec papírové ubrousky a poté překryjte pokličkou. Připravujte v páře cca 45 minut, dokud není rýže nadýchaná.

Nadrťte snítku šafránu a rozmíchejte v misce s 1 a ½ lžící horké vody. Přidejte několik lžiček rýže a míchejte, dokud není rýže žlutá.

Rýži dejte na servírovací mísu, jasmínovou nahoru. Brambory můžete servírovat s rýží.

perská rýže_web