Mezi nejznámější indická jídla patří biryani. Tento rýžový pokrm může mít mnoho podob, my vám ho dnes přinášíme v zeleninové variantě. Připravte si doma jídlo plné chutí a vůní dálek.
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule, nakrájená
- ½ lžičky semínek kmínu
- 1 tyčinka skořice
- 7 kuliček pepře
- 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
- 1 rajče, nakrájené
- ½ šálku vody
- ½ šálku hrášku
- ½ šálku nasekané mrkve
- ½ šálku brambor nakrájených na malé kousky (volitelně)
- 1 kostka kuřecího bujonu
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky mleté červené chilli papričky
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ lžičky garam masaly
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- 4 šálky vody
- 2 šálky basmati rýže
Postup:
Rozehřejte olej v hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a smažte cca 3 minuty. Přimíchejte kmín, tyčinku skořice a kuličky pepře, nechte asi 3 minuty.
Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu, rajčata a ½ šálku vody. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut, dokud se voda neodpaří. Přimíchejte hrášek, mrkev a brambory (možno přidat či odebrat jakoukoli zeleninu dle chuti). Ochuťte kuřecím bujonem, solí, mletou červenou papričkou, černým pepřem, garam masalou a kurkumou. Dobře promíchejte, přikryjte a vařte cca 3 minuty.
Přilijte 4 šálky vody a přiveďte k varu. Jakmile směs začne vařit, přidejte rýži, snižte na střední teplotu, přikryjte a nechte vařit cca 10 minut. Poté snižte teplotu na minimum a vařte dalších asi 10 až 15 minut do změknutí rýže.
Možno ozdobit koriandrem či přidat jarní cibulku.