Cá Kho Tộ
Suroviny:
- 2x 1/3 šálku vody
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 cibule šalotky, nakrájené
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 a ½ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky vloček červené papriky
- 1/3 šálku bílého cukru
- 1 kg filetů ze sumce
- ½ lžičky bílého cukru
- 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
- jarní cibulka nebo chilli papričky, nakrájené (na ozdobení)
Postup:
V malé misce smíchejte 1/3 šálku vody s rybí omáčkou a dejte stranou. V jiné misce smíchejte šalotku, česnek, pepř a paprikové vločky a odložte stranou.
Na středním ohni rozehřejte další 1/3 šálku vody a 1/3 šálku cukru ve velké pánvi a míchejte, dokud není cukr zlatohnědý. Přimíchejte připravenou směs s rybí omáčkou a přiveďte k varu. Přidejte směs se šalotkou a vařte, dokud šalotka nezměkne. Poté vložte sumčí filety. Přiklopte a vařte cca 5 minut z každé strany, dokud není možné rybu lehce oddělit vidličkou. Vyjměte rybu a odložte na talíř, přikryjte, aby nevychladla.
Zvyšte teplotu na maximum a vsypte do pánve ½ lžičky cukru. Přidejte šťávu z limetky a veškerou omáčku z talíře odložené stranou. Přiveďte k varu a chvíli duste.
Hotovou omáčkou přelijte sumce a ozdobte jarní cibulkou nebo chilli papričkami.