Rýže - druhy a použití

Rýže se zřejmě začala pěstovat na území dnešního Thajska, odtud se dostala do Číny a Indie. Později do Evropy. Dnes je rýže nejrozšířenější potravinou na světě. 

Základní druhy rýže, které nejčastěji používáme do receptů asijské kuchyně. 

Rýže Basmati - Královna rýže

  • pěstuje se převážně v Indii a Pakistánu
  • je dlouhozrnná s lehkou oříškovou vůní
  • uvařená je pevná a nelepí se
  • bezlepková
  • oproti ostatním druhům rýže má méně kalorií

Jasmínová rýže

  • pěstuje se hlavně Thajsku a Číně
  • při vaření voní po jasmínových květech, jedná se o přirozenou vůni
  • po uvaření má lepkavou strukturu
  • bezlepková
  • příznivý vliv na snižování cholesterolu

Lepkavá rýže

  • pěstuje se hlavní v Thajsku
  • krátkozrnná, buclatá 
  • vyšší obsah škrobu
  • po uvaření velmi lepkavá až kašovitá
  • vhodná jako příloha k omáčkám, nebo základ do sladkých pokrmů
  • není vhodná na vaření v rýžovaru

Rýže na sushi

  • kulatozrnná
  • po uvaření lepkavá
  • uvařenou rýže dochucuje octem, solí a cukrem

Rýže je velmi bohatá na uhlohydráty a působí jako dokonalé palivo pro tělo a mozek. Obsahuje velmi nízky obsah škodlivých tuků, cholesterolu nebo sodíku.