Rýže - druhy a použití

Rýže se zřejmě začala pěstovat na území dnešního Thajska, odtud se dostala do Číny a Indie. Později do Evropy. Dnes je rýže nejrozšířenější potravinou na světě. 

Základní druhy rýže, které nejčastěji používáme do receptů asijské kuchyně. 

Rýže Basmati - Královna rýže 

  • pěstuje se převážně v Indii a Pakistánu
  • je dlouhozrnná s lehkou oříškovou vůní
  • uvařená je pevná a nelepí se
  • bezlepková
  • oproti ostatním druhům rýže má méně kalorií

Jasmínová rýže

  • pěstuje se hlavně Thajsku a Číně
  • při vaření voní po jasmínových květech, jedná se o přirozenou vůni
  • po uvaření má lepkavou strukturu
  • bezlepková
  • příznivý vliv na snižování cholesterolu

Lepkavá rýže

  • pěstuje se hlavní v Thajsku
  • krátkozrnná, buclatá 
  • vyšší obsah škrobu
  • po uvaření velmi lepkavá až kašovitá
  • vhodná jako příloha k omáčkám, nebo základ do sladkých pokrmů
  • není vhodná na vaření v rýžovaru

Rýže na sushi

  • kulatozrnná
  • po uvaření lepkavá
  • uvařenou rýže dochucuje octem, solí a cukrem

Rýže je velmi bohatá na uhlohydráty a působí jako dokonalé palivo pro tělo a mozek. Obsahuje velmi nízky obsah škodlivých tuků, cholesterolu nebo sodíku. 

agriculture-1793403_1920

rice-1807547_1920

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení