Paleta vegetariánských jídel je v Asii obrovská. My jsme pro dnešní recept sáhli do kuchyně indické. Připravte si s naším receptem cizrnovou verzi oblíbeného Tikka Masala, kterou budete milovat.
Suroviny (4 porce):
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 mrkve, nakrájené na tenká kolečka
- 1 lžička koření garam masala
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 lžičky zázvorové pasty
- 0,5 lžičky česnekové pasty
- půlka papričky jalapeño, jemně nasekané (volitelné)
- 2 plechovky (cca 400g) cizrny, okapané a opláchnuté
- 1 plechovka (cca 220 g) rajčatové omáčky
- 1/4 lžičky cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky kajenského pepře (volitelné)
- 3/4 šálku vody ne dle potřeby
- 1/4 šálku smetany na vaření 12% tuku
- čerstvý koriandr na ozdobu
- vařená rýže basmati nebo naan k podávání
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a mrkev a smažte cca 5 až 6 minut. Vmíchejte garam masalu, kmín a černý pepř, smažte a míchejte, dokud se směs nerozvoní, asi 30 sekund.
Přidejte rajčatový protlak, zázvorovou pastu, česnekovou pastu a papričku jalapeňo, smažte a míchejte cca 2 minuty.
Vmíchejte cizrnu, rajčatovou omáčku, cukr, sůl a kajenský pepř. Vařte na středně vysoké teplotě, dokud nebude směs horká. Snižte teplotu na minimum. Přikryjte a duste 10 minut.
Vmíchejte 3/4 šálku vody a smetanu. Pokračujte ve vaření na nízké teplotě, dokud se směs nezahřeje, asi 1 minutu. Odstraňte z tepla, přikryjte a udržujte v teple.
Ozdobte koriandrem a podávejte s horkou vařenou rýží basmati nebo naanem.