UPOZORNĚNÍ: Z důvodů velkého přetížení přepravních společností se můžou prodlužovat dodací doby objednávek.

Wok litinový s dřevěnými rukojeťmi

Kód: 19154
1 420 Kč
Skladem (2 ks)

Litinová wok pánev s dřevěnými rukojeťmi a plochým dnem, průměr cca 35 cm.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Litinové nádobí skvěle vede teplo, to má za následek, že i při kratším restování prohřejete potraviny více do hloubky.
Přírodní litina je pórovitý a drsný materiál, který je potřeba před použitím vypéct olejem, aby získal přirozenou nepřilnavost. Přesto, je právě možnost decentně připálit povrch masa nebo zeleniny jedním z hlavních důvodů, proč jsou steaky nebo grilovaná zelenina z litiny právě ty nejlepší. Povrch litiny totiž spálením nelze zničit, takže litinové pánve nebo i hrnce lépe snášejí vysoké teploty a prudkou přípravu syrového masa. Litina nemá ráda, když dáte studenou pánev na již rozpálenou plotnu, či vařič. Pánev pomalu ohřívejte, nakonec snese i velmi vysoké teploty.

Litinovou pánev můžete používat na elektrickém vařiči, na plynu i na otevřeném ohni.

Před prvním vařením je třeba wok pánev takzvaně vypálit. 

Doporučený postup: pánev před prvním použitím pečlivě omyjte v čisté, horké vodě. Nepoužívejte saponáty, ani drátěnku. Nejlepší je například jemná houbička. Omyté nádobí okamžitě dobře vysušte. Do pánve nalijte trochu rostlinného oleje (nebo rozmažte po vnitřním povrchu čistý rostlinný tuk), zahřejte (do první známky dosažení "kouřového bodu - olej začne kouřit), vařič vypněte a nádobu nechte vychladnout. Na povrchu vznikne přirozená ochranná vrstva s nepřilnavými vlastnostmi, které se říká patina (anglicky seasoning). Nepoužívejte olivový olej, či jiné tuky s nízkým "kouřovým bodem". Vychladlý tuk slijte a vyhoďte, nádobu vytřete papírovou utěrkou, pak ještě znovu lehce potřete olejem či tukem a nechte vnitřní povrch již provždy mírně mastný.

Údržba vypálené wok pánve: 
Litinové nádobí nikdy nemyjte saponáty, rozhodně jej nedávejte do myčky. Stačí otřít papírovou utěrkou, případně jen omýt horkou vodou, otřít měkkou houbičkou a ihned osušit. Litina by měla být vždy mírně mastná, to způsobí její nepřilnavost a odolnost proti korozi. 

Pokud se na litině objeví rez, šetrně jej odstraňte (seškrábejte) a udržujte dál nádobu lehce mastnou od oleje.

Nikdy na horkou litinovou nádobu nelijte žádnou studenou tekutinu (vodu apod.)

Nádobí z přírodní litiny musí být při skladování suché. Ideálně toho docílíte, pokud ho po umytí necháte zahřát na plotně, dokud se voda neodpaří.

Pokud v litinové pánvi uvaříte, nenechávejte v ní zbytky jídel "na později".

Materiál: litina a dřevo

Průměr: cca 35 cm

Vyrobeno: Taiwan

Doplňkové parametry

Kategorie: WOK PÁNVE
Hmotnost: 4.98 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: