Tom Khaa Kai - je thajská kuřecí polévka, kterou z hlediska složení a postupu přípravy můžeme přiřadit ke světoznámým thajským polévkám typu "tom yam". Její příprava je velmi jednoduchá, rychlá a její chuť je delikátní - mírně ostrá, lahodně nakyslá, přitom sladce kořeněná a navíc vonící čerstvými bylinkami. Krevetky jsou zde nahrazeny kuřecím masem, dále obsahuje více oddenku galganu (zázvoru) a její pálivost je zmírněna přídavkem kokosového mléka.
Suroviny:
100 ml kuřecího vývaru - doporučujeme uvařit si vlastní a skladovat v lednici
1 stonky citrónové trávy, jemně nakrájené - můžete zakoupit mražené nebo koření citrónové trávy
30 g oddenku galganu , nakrájet - nabízíme mražený
2 ks kaffir lime listů (bai ma-krut) - mražené listy nebo koření jako drcené sušené
500 g kuřecích prsíček, nakrájené - můžeme nahradit krevetkami
80 g nožiček ze žampiónů, na čtvrtky - můžeme použít houby v nálevu
3 lžíce rybí omáčky
3 lžíce šťávy z limetky
3 chilli papričky, jemně nakrájené - čerstvé pro velmi výraznou chuť, sušené pro střední pálivost, nakladané pro jemnou chuť
400 g kokosového mléka
Postup přípravy:
Kuřecí vývar přivedem do varu, přidáme citrónovou trávu, galgan a listy kaffir lime.
Ochucený vývar pak nalijeme do kokosového mléka, přidáme kuřecí maso, žampióny, ochutíme rybí omáčkou, citrónovou šťávou a chilli.
Vaříme na mírném ohni až je kuřecí maso hotovo a pak servírujeme s vařenou rýží.
Zpracoval a napsal : Dadalova kuchařka , se svolením správce stránek.